Fyrkantig plast är fult
Redan från början stod det klart att just DEN bikupa vi ville ha var svår att hitta:
Utseende – de uppstaplingskupor som fanns på marknaden kändes inte särskilt lockande. De fungerar utmärkt för biodlare med många samhällen, men vi tycker de ser fula ut. Och vi vill undvika frigolit eller plast i vår bigård.
Funktion – ett flertal bisamhällen dör under på vintern, ibland beroende på dålig ventilation. Många med oss anser också att de moderna uppstaplingskuporna troligen är stora bovar i sammanhanget. Varken plast eller frigolit andas ju på det sätt naturmaterial gör, och flera samhällen har dukat under när kondens och fukt ansamlats i toppen av den täta kupan och sedan runnit ner och bildat ispropp i flusteröppningen.
En annan stor fördel med en trågkupa VS traditionell uppstaplingskupa är att det är enkelt att justera storleken på samhället på våren. I trågkupan adderar man ram efter nram (eller tar bort), medan man måste sätta en helt ny låda till en uppstaplingskupa, vilket kan kyla ner samhället och göra drottningen mindre benägen att börja producera.
Med samma enkelhet gör man också en avläggare. Kupan har två fluster, och innan en svärmning hunnit ske avdelas samhället till två.
Vårt val – en trågkupa, byggd i naturmaterial, efterliknar ett gammalt trähus som sällan eller aldrig har problem med mögel eller fukt.
Vi är beekeepers. Detta vill vi ge våra bin!
Uddaredskupan – gårdens egna trågkupa
Vi bestämde oss för att bygga egna trågkupor i gårdssnickeriet, och tog inspiration från Alexander Lundgrens ”Erslevskupa”, så som den beskrivs i hans bok ”Kupsnickaren” från 1919.
En förverkad ingenjörsutbildning i en dimmigt grå forntid, med påbyggnad i konstruktion och ritningslära, gav äntligen utdelning då gårdens entusiastiske tekniker tog sig an att uttolka – och utveckla – de gamla byggbeskrivningarna från ”anno dazumal”.
Några väsentliga skillnader finns jämfört med originalet:
- Alla kupmått
och material-specifikationer är anpassade efter Svensk Biodlings standardrekommendationer. - Kupan har sadeltak i stället för originalets pulpett-tak med zinkplåt.
- Många biodlare har Buckfast,- eller Carnicabin, arter som snabbt ger stora samhällen. Tack vare sadeltaket rymmer därför Uddaredskupan upp till 3 skattlådor på höjden av format HLS ovanpå yngelrummet. Totalt rymmer kupan 18 ramar LN i yngelrummet och upp till 45 ramar HLS i skattutrymmet
- Vi frångår principen med lösbotten, till förmån för bättre ventilation med traditionellt bottengaller med plats för ett varroainlägg.
- Vi har lagt mycket energi på att arbeta fram bästa möjliga isolering av kupan, för att efterlikna vanliga husvärden. Ingen frigolit!
Material
Som virke används gran, såväl i yngelrum som konstruktionsdetaljer. Slitagedelar som ramlister, sidolist på nätbotten etc görs av massiv ek.
I originalbeskrivningen rekommenderade Alexander Lundgren att fjällpanel används som yttertäckning, för bästa möjliga vattenavrinning. Den fjällpanel som finns att tillgå idag är dock lite för stor. Därför tillverkat vi vår egen fjällpanel, som bättre fungerar till Uddaredskupans yttermått. På en trågkupa är även utseendet viktigt!
Taket är speciellt, och ger kupan dess unika utseende. Då vi strävar efter minsta möjliga klimatpåverkan tar vi avstamp i en japansk teknik som kallas Shou sugi ban. Sedan bygger vi med liggande, fasade takspån i hela takets längd, för maximal vattenavrinning
Specifikation
Modell 2019
- yngelrum: 18 ramar LN, traditionellt isolerat med ångspärr och vindpapp
- Skattutrymme: ca 30 ramar HLS
- Vikt ca 50 kg
- Enkelt låsbar vid behov
- Levereras med, spärrgaller, sommarlucka i hårdplast samt täckplattor
- Kupan är impregnerad vid leverans. Som impregnering används en blandning av linolja och balsamterpentin
Pris
Pris 2020 för en kupa vid upphämtning från gården: 9.500 SEK inkl. moms
Modell 2020
- Alla hörn synliga och girade
- Alla glidspår fodrade med hårdträ (ek/bok)
- yngelrum: 18 ramar LN, isolerat på gammalt vis med spån, samt ångspärr och vindpapp
- Skattutrymme: ca 30 ramar HLS
- Vikt ca 50 kg
- Enkelt låsbar vid behov
- speciellt spärrgaller där avdelning för avdelare är förberett, för enkel hantering
- Levereras med spärrgaller special, sommarlucka i hårdplast, avdelningslucka, vinterlucka samt täckplattor
- Kupan är impregnerad vid leverans. Som impregnering används en blandning av linolja och balsamterpentin
Pris
Pris 2020 för en kupa vid upphämtning från gården: 14 750 SEK inkl. moms
Leverans
Om kupan inte hämtas från Uddared kan vi leverera med DHL. Frakt,- samt emballagekostnad tillkommer på slutpriset. Fraktkostnaden beror på mottagarens postnummer. Vi tar fram ett prisförslag vid förfrågan
Finansiering
Vi samarbetar med Ecster som erbjuder betallösningar för både e-handel och fysisk butik. Ecster är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken.
Tillsammans med Ecster kan vi erbjuda dig följande betalsätt när du köper vår kupa:
- Kortbetalning
- Delbetalning
- Faktura
- Avbetalning
- Leasing
Kortbetalning
Kortbetalning är det vanligaste betalsättet. Vi accepterar alla kort utgivna av Visa och Mastercard.
Delbetalning
Ibland kan det vara skönt att inte ta hela kostnaden på en gång. Med delbetalning från Ecster betalar du i en takt som passar dig. Och du väljer själv hur stor kontokredit du vill ha.
Om du en gång delbetalat via Ecster så kan du använda samma kontokredit även nästa gång du handlar. Vill du höja kreditgränsen gör du det snabbt och enkelt genom att logga in på ecster.se – du får svar direkt. Självklart kan du när som helst slutbetala hela beloppet utan några extra kostnader
Faktura
Du möjlighet att välja faktura och betala hemma i lugn och ro.
Avbetalning
Avbetalning är ett enkelt sätt att finansiera större köp. För att förbereda ditt köp kan du ansöka om lånelöfte redan innan du besöker oss.
Leasing
Om du som företagare inte vill binda upp kapital är leasing ett bra alternativ till avbetalning.
Köpa en Uddaredskupa
Är du intresserad av att köpa en Uddaredskupa? Använd då kontaktformuläret som du hittar HÄR>>
Bilder
Ett yngelrummet under konstruktion.
Modell 2019 under produktion
Bottengaller i stället för lösbotten (modell 2019)
nu anar man slutligt resultat (modell 2019)
Modell 2020